Yeni CANDU Tasarımı Kullanılmış Nükleer Yakıtla Çalışacak

Nükleer enerji ile güneş ve rüzgâr enerjilerinde olduğu gibi karbon salımı yapmadan elektrik üretilir. Nükleer reaktörlerde kullanılan uranyumun 1 gramı yaklaşık 1 ton kömürün ürettiği elektriği üretebiliyor. Tabi buna göre de nükleer santrallerden çıkan atıklarda kömür santralinden çıkan atığın milyonda biri kadar oluyor. Kanadalı SNC-Lavalin şirketi nükleer santrallerden çıkan atığı daha da azaltmak için Kanada reaktör teknolojisi CANDU için İleri yakıt teknolojileri geliştiriyor. Geliştirilen teknolojiye göre yeni tasarım CANDU reaktörü dünyada yaygın olarak kullanılan Basınçlı Su Reaktörlerinin (PWR) geri dönüştürülmüş yakıtları ile çalışacak.

Kullanılmış nükleer yakıtların geri dönüşümü yeni bir durum değil. Fransa, Kanada, Japonya hâlihazırda kullanılmış yakıtları %95 oranında geri dönüştürebilecek teknolojiye sahipler. Geri dönüştürülen uranyum yaklaşık %0.8 zenginlikte ve bu yöntem biraz maliyetli.

Geliştirilmiş Yakıtlı CANDU Reaktörü (AFCR)

SNC-Lavalin’nin AFCR tasarımı geri dönüştürülmüş nükleer yakıtı daha verimli bir şekilde kullanabiliyor. Bunun için bu projeye Çin’de başlamışlar. Günümüzde Çin’de 31 nükleer reaktör işletme halinde ve 24’ü de inşa ediliyor. Bu reaktörler %3-5 arasında değişen Uranyum 235 zenginliğine sahip yakıt ile çalışıyorlar. Ancak CANDU reaktörleri %0.7 oranında U235 içeren doğal uranyum ile zenginleştirmeye ihtiyaç duymayan yakıt ile çalışıyor.

AFCR geleneksel CANDU reaktörünün geri dönüştürülmüş uranyumu ikinci bir zenginleştirmeye ihtiyaç duymadan %0.8 U235 zenginliğindeki yakıtı kullanacak şekilde modifiye edilmiş hali. Yeni tasarımın kullanılması ile geri dönüşümün maliyeti oldukça azalacak.

SNC-Lavalin yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre; 4 adet PWR reaktörü AFCR için gerekli kullanılmış yakıtı sağlayabilir. Çin yaklaşık 100 adet PWR reaktörü kurmayı planlıyor. Çin Uranyumun büyük oranını ithal ediyor AFCR kullanımı ile uranyum bağımlılığı da azalacak.

kalandria