Nükleer’in Kullanım Alanları

Nükleer enerjiden bugüne kadar sadece elektrik üretiminde yararlanılmamıştır. Bununla birlikte endüstri, sağlık, tarım, araştırma geliştirme alanlarında nükleer enerjiden faydalanılmaktadır.

Radyasyon- KULLANIM ALANLARI

1.Daha Güvenli Evler

Evlerde kullanılan Duman detektörleri içlerinde bulunan radyoizotop sayesinde çalışırlar. Radyoizotopa duman geldiğinde alarm tetiklenir.

2. Güvenilir, Çevreye Duyarlı Elektrik Üretimi

Nükleer santraller her türlü hava koşulunda 7 gün 24 saat yüksek miktarlarda elektrik üretir ve bunu yaparken karbon emisyonu yapmaz.      Güvenilir Çevreye duyarlı elektrik üretimi      Güvenilir Çevreye duyarlı elektrik üretimi

3. Sağlık İçin Nükleer

Röntgen, ultrason, (MRI), ve bilgisayarlı tomografi (CT)  taramalarında tıbbi tanı amaçlı olarak nükleer teknoloji kullanılır. Kanser, kalp hastalıkları, nörolojik bozukluklar vb hastalıkların tedavisinde radyasyondan faydalanılır. Medikal aletler nükleer teknoloji kullanılarak sterilize edilir ve yeni üretilen ilaçlar onaylanmadan önce radyoaktif işaretleme ile test edilir.
22

4. Güvenli, Sağlıklı, Taze Gıda

Gıda maddeleri içerisinde bulunabilecek patojenlerden (bakteri vs.) ve küflerden radyoaktif ışınlanma kullanılarak arındırılır. Radyasyon teknolojisi ile tarımsal ürünlere zarar verebilecek böcekler toksik ilaçlara gerek kalmadan temizlenir. Işınlanmış tohumlar genel bilinen tarımsal hastalıklara dirençli olarak üretilir.

5. Emniyet

Radyoaktif madde kullanan modern detektör ve izleme teknolojileri ile gümrüklerde ülkemize giren ürünler kontrol edilir. Nükleer teknoloji havaalanlarında yolcu ve valizlerini kontrol etmede de kullanılır
34

6. Güvenli Yollar ve Köprüler

Radyasyon yardımıyla yapılan tahribatsız muayenelerle yollar ve köprülerde çıplak gözle görülemeyen yapısal bozukluklar tespit edilir

7. Tarihi Daha İyi Anlamak

Arkeologlar radyasyon kullanarak insan fosillerinin yaşını ve ilk insanların neler yediğini ortaya çıkarabilirler. Paleontologlar dinozorlar üzerinde çalışmalar yapabilmek için radyasyonu kullanırlar. Tarihi eserlerin gerçek mi sahte mi olduğunu bulabilmek için nükleer teknoloji kullanılır.

8. Daha Aydınlık Yollar

Dijital saatleri, çıkış işaretleri ve havaalanı pist ışıkları radyoaktif maddelerin aydınlatma amacıyla kullanımına örnektir.

9. Doğal Kaynakların Keşfi

Radyoaktif izleme yöntemiyle yeni su kaynakları bulunabilir. Radyasyon sensörleri ve nötron kaynakları yeni petrol ve gaz sahalarının potansiyelini maliyetli sondaj işine girmeden önce anlamamızı sağlar.

10. Daha İyi Bilgisayarlar

Mikroişlemciler üzerinde bulunan transistörlerde kullanılan çok çok ince filmlerin kalınlığı yer değiştirmiş bir atomu tespit edecek kabiliyette sofistike sensörler tarafından ayarlanır. Nükleer teknoloji birçok üretim uygulamasında kullanılır.

Radyasyon- sağlık