Ülkeler Nükleere Yöneliyor
Fransa’da gerçekleştirilen iklim değişikliği konferansı sonrasında ülkelerden nükleer enerjiye devam yönünde açıklamalar geliyor.
Çin
Çin, fosil kaynaklardan enerji üretimini azaltmak için nükleer enerji santrali projelerine hız
vereceğini açıkladı. Çin 2030 yılına kadar temiz kaynaklardan enerji üretim oranını %20’ye çıkaracak. Bu şartlar altında nükleersiz bir seçeneğin mümkün olmadığına değinen iklim değişikliği özel temsilcisi Xie Zhenghua “Nükleer enerjiyi tüm güvenlik ve emniyet şartlarını yerine getirerek yapacaklarını” sözlerine ekledi. Çin’in nükleer alanda yeterince tecrübeye sahip olduğuna değinen Zhenghua, nükleer santralleri kıyı bölgelerinde inşa etmek üzere çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Japonya
Japon mahkemesi Kansai Elektrik Şirketi’nin nükleer santrallerini yeniden işletmeye almasına karşı açılan davayı reddetti. Bu kararla Takahama Nükleer Santralinin işletmeye geçmesinin önünde engel kalmadı. Şirket yetkililerine göre Takahama 3 2016 Ocak ayında, Takahama 4 Şubat 2016’da işletmeye geçecek. Japaonya’da nükleer santrallerin yeniden açılma süreci devam etmektedir. Şu ana kadar iki nükleer reaktör işletmeye alınmış.
Güney Afrika
Güney Afrika ulusal meclisi 9600 MW’lık nükleer enerji projelerine onay verdi. Resmi gazetede yayımlanan karara göre 9600 MW kapasiteli nükleer santral projeleri için ihale düzenlenecek. Rusya, Çin, Fransa, Güney Kore, Kanada ve Japonya’nın teklif götüreceği projelere ilgi oldukça yoğun. Şu ana kadar Japonya ve Kanada Güney Afrika ile hükümetler arası anlaşma imzaladı bile.
Kaynaklar:
http://english.cri.cn/12394/2015/12/24/3742s909780.htm
http://allafrica.com/stories/201512240882.html
https://www.yahoo.com/news/japan-court-clears-way-restarting-kansai-electric-nuclear-052322497–finance.html