2015 Yılında Dünyada Nükleer Gelişmeler
2015 yılı biterken tüm sektörlerde olduğu gibi nükleer enerji sektöründe de değerlendirmeler yapılıyor. Bu bağlamda geçtiğimiz ay düzenlenen İklim Değişikliği konferansının sonuçlarını şimdiden kestirmek zor olsa da, mevcut teknoloji ve altyapılar değerlendirildiğinde nükleer enerji kullanımının önümüzdeki dönemde yaygınlaşmasına kesin gözüyle bakılıyor. İlkim değişikliği tartışmaları yoğun bir şekilde devam ededursun 2015 yılı politikalarını bu gerçek ışığında belirleyen ülkelerin bir bir nükleer santral projelerini hayata geçirdikleri bir yıl oldu.
Haydi şimdi bu projelere ve faaliyetlere göz gezdirelim:
Çin
Geçen yıllarda olduğu gibi nükleer santral kurulumunda çok yoğun bir program takip eden Çin’de 30 nükleer reaktör işletmede, 21 reaktör inşa halinde. Sadece ülke içindeki projelere odaklanmayan Çin; İngiltere, Romanya ve Arjantin’deki projelerde de yer alıyor. Uluslararası projelerde en büyük rakibi olan Rusya’nın ekonomik durumundaki sıkıntı yaşaması, 2016 yılında Çin için iyi bir fırsat olarak görülebilir. İyi değerlendirilirse 2016 yılı Çin’in nükleer enerji sektöründe ön plana çıkarabilir. Örneğin, İngiltere’de EPR Hinkley C projesinde %33’lük pay satın alan Çin, bu ülkede yapılacak nükleer santral projelerinde de yer alacak.
İngiltere
İngiltere 2006 yılında yayınladığı politika belgesi ile Nükleer Enerji’nin gelişmesine destek vereceklerini tüm dünyaya ilan etmişti. Şu anda 16 reaktörün işletmede olduğu ülkede yeni nükleer santrallerin kurulması için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. 19 000 MW’lık yeni nükleer santral projelerinin 2025 yılında hayata geçmesi planlanıyor. Ayrıca yeni nesil Küçük Modüler Reaktörin inşası için NuScale ve Westinghouse gibi ABD’li firmalarla görüşmeler devam ediyor.
Fransa
Fransa 58 nükleer reaktörle elektriğini %75 oranında nükleer enerjiden karşılıyor. Geçtiğimiz yıl Fransa nükleerin elektrik üretimindeki payını %50’ye düşürerek enerji arzını çeşitlendirmeyi esas alan bir karar imza attı. Nükleer endüstrinin devlerinden olan AREVA’yı yeniden yapılandırma yoluna giren Fransa, Japonya ve Çin firmaları gibi yurt dışı projelerinde daha esnek bir firma yapısını hedeflediklerini açıkladı. Önümüzdeki yıl teknik, insan kaynağı ve finansal altyapısı ile nükleer endüstride Fransa’yı en güçlü aktörlerden biri olarak görmeye devem edeceğiz.
Finlandiya
Finlandiya 4 nükleer reaktörle elektriğin %30’unu nükleerden karşılamakta. 5. nükleer reaktörü olan Olkiluoto 3’ün inşaatı sürerken Finlandiya Nükleer Düzenleme Kurumu (STUK)’un mevcut düzenlemeleri değiştirmesi takvimden geri kalmaya neden olsa da inşaat tüm hızıyla devam ediyor. Ayrıca 6. ve 7. nükleer reaktörler için çalışmaların devam ettiği duyuruldu. Finlandiya bunun yanında kullanılmış nükleer yakıtların derin jeolojik bertarafı konusunda çalışmaların sonuna geliyor. 2023 yılında işletmeye girecek olan tesis, dünyada ki ilk derin jeolojik bertaraf tesislerinden olacak.
Çek Cumhuriyeti
Çekler 2016’da en az iki reaktör için ihale açacaklarını duyurdu. Şu anda 6 nükleer reaktörün işletmede olduğu ülkede elektriğin 1/3’ü nükleer enerjiden karşılanıyor.
Romanya
2015’te Romanya 7.7 milyar dolarlık nükleer santral yatırımı yapacağını duyurdu. Romanya şu anda 2 nükleer reaktör işletme halinde ve elektriğin %20’si nükleer enerjiden karşılanıyor. Ayrıca Cernavoda nükleer santrallerinin 3 ve 4. ünitelerin inşaatı devam etmekte.
Birleşik Arap Emirlikleri
Barakah Nükleer Santralinin inşaatı devam etmekte. 2017 yılında ilk reaktörün işletmeye gireceği Barakah Nükleer Santrali 2020 yılında tamamlanacak.
Güney Afrika
Geçtiğimiz yıl Güney Afrika için nükleer alanda oldukça parlak geçti. Meclisten onaylanan 9600 MW kapasiteli Nükleer Santral planına dünya devleri talip oluyor. Şu anda %5 elektrik ihtiyacının karşılandığı 2 nükleer reaktöre sahip olan Güney Afrika, Pebble Bed Nükleer Reaktör tasarımı ile geçtiğimiz yıllarda tüm dünyada heyecanla takip edilmişti.
Hindistan
Hindistan geçtiğimiz 2015 te nükleer silahsızlanma konularında attığı olumlu adımların etkisini ülke içinde görmeye başladı. Areva ile yürüttüğü proje kapsamında 1600 MW’lık bir nükleer reaktör kurulumu için çalışmalar devam ediyor. Ayrıca Hindistan uranyum madenciliği ve nükleer yakıt fabrikası üzerine yaptığı çalışmalarında hızlandığı bir yılı geride bırakıyor. 21 nükleer reaktörün işletmede olduğu Hindistan’da 6 nükleer reaktör inşaatı devam ediyor. 2050 yılına kadar elektriğin %25’ini nükleer enerjiden karşılanmasını hedeflemektedir.
Japonya
Büyük Japon depremi arkasından Tsunami felaketi ile yüzleşen Japonya tüm nükleer santrallerini geçici olarak durdurmuştu. Geçen zaman içinde nükleer alanda reformlar yapan Japonya, 2015’te nükleer reaktörleri yeniden işletmeye almaya başladı. Sanayi kuruluşlarının güçlü destek verdiği nükleer santraller ucuz elektrik kaynağı olarak ekonomik gelişme için yegane kaynak olarak görülüyor. İlk olarak Sendai nükleer reaktörünü işletmeye alan Japonya, sıradaki reaktörlerin nükleer güvenlik önlemlerini değerlendirmeye devam ediyor. 40 yaşının altındaki nükleer reaktörlerin peyderpey işletmeye alacak.
Güney Kore
Güney Kore son 40 yıllık gelişim süreci takdire şayan nitelikte. 1950’lerden sonra yapılan doğru planlama ve yatırımların meyvesini topluyor. Kendi nükleer reaktör tasarımına sahip olan Güney Kore, bu teknolojisini ihraç ediyor. 24 nükleer reaktörün işletmede olduğu Güney Kore elektriğin %30’unu nükleer enerjiden karşılıyor. Bunun yanında 4 reaktörün inşaatı devam ediyor.
Amerika Birleşik Devletleri
99 nükleer reaktör ABD’nin elektrik ihtiyacının %20’sini karşılamaktadır. Son 20 yıldır yeni nükleer reaktörler işletmeye alınmasa da mevcutlarının işletme ömürleri uzatılmakta ya da modifikasyonlarla güç artışı yapılmaktadır. Ancak inşa halinde olan 5 nükleer reaktörün 2016 yılı ile birlikte işletmeye alınacağı öngörülmektedir. Watts Bar 2 nükleer reaktörüne Aralık 2015’te yakıt yüklemesi yapıldı. Bunun yanında küçük modüler reaktörler için 2016 yılında ABD Nükleer Düzenleme Kurumu (NRC)’ye başvuru yapılacak.
Kaynak: http://neutronbytes.com/2015/12/20/2016-look-ahead-for-nuclear-energy/